O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Opasne plinske boce - upozorava HGK

1/1
Opasne plinske boce - upozorava HGK
Opasne plinske boce - upozorava HGK
Objavljeno: 23-07-2016

OTOČAC – Kada kupujemo plinske boce za domaćinstvo vjerojatno nismo opterećeni s tim koliko su one ispravne, odnosno sigurne. Nekako po navici, ili očekivanju, smatramo da jesu, opasni su to predmeti, pod tlakom, ne daj ti Bože da eksplodiraju u tili čas sruše kuću ili pobiju ukućane. A mogu istjecanjem plina izazvati i gušenje. Držimo da valjda 'netko' u državi to kontrolira. Pa kontrolira li baš?

- Postoji određeni broj malih punionica plinskih boca i mnogo onih koji pune, uglavnom izvan radnog vremena i u noćnim satima, na crno, putem tzv. skid jedinica za autoplin, koje nisu ni pod čijom kontrolom, što je suprotno zakonima. Te su boce često neatestirane i stare, a oni koji ih plasiraju na hrvatsko tržište tim radnjama dovode u opasnost potrošače i poslovne subjekte s kojima surađuju - upozorava predsjednik Zajednice za ukapljeni naftni plin (UNP) Hrvatske gospodarske komore Branimir Palunko,  osvrćući se na upozorenje društva za zaštitu potrošača Potrošač jer, prema Zakonu o zaštiti potrošača, oni imaju pravo dobiti siguran i kvalitetan proizvod.

Prodaja ilegalnih plinskih boca posebice je aktivna tijekom turističke sezone. Dodatan je problem nered na tržištima susjednih zemalja jer postojeći državni nadzor na tim tržištima ne funkcionira. Cijena ukapljenoga naftnog plina uglavnom je niža nego u Hrvatskoj i dio neispravnih plinskih boca tako ulazi u Hrvatsku i u EU. Procjenjuje se da je na hrvatsko tržište ušla trećina problematičnih plinskih boca.

Četiri ovlaštena velika distributera, uključujući i jedinoga hrvatskog proizvođača UNP-a, imaju sklopljene ugovore s trgovačkim društvima u zemlji i inozemstvu, koji za njih održavaju boce i prema hrvatskim zakonima svaki od njih odgovara za plinske boce koje napuni i stavi u promet na hrvatskom tržištu.

Budući da se plinske boce, u skladu s hrvatskima propisima, atestiraju svakih 10 godina, pomalo se na skladišta distributera vraćaju i plinske boce kojima je istekao atest, a koje se zatim obnavljaju ili uništavaju. Iz Zajednice za UNP HGK ističu također da se u pojedinim državama EU i kod nekih proizvođača, za razliku od hrvatskih propisa, plinske boce atestiraju svakih 20 godina.

A po čemu svaki potrošač može vidjeti je li plinska boca još uvijek atestirana, odnosno do kada joj vrijedi atest? Pa po oznaci, naime ispod 'grla' boce (ne brojka na ručkama), na njenom zaobljenom dijelu je velikim crnim brojkama obilježeno krajnje vrijeme do kada atest vrijedi. Ako je to na primjer 11 18, to znači da je boca atestirana (vjerojatno i sigurna) do studenoga 2018. godine. Naravno ako boca nema nikakve brojke, ili je ona nedovoljno vidljiva, upozorenje je to da boca nije atestirana, a time i rizična. Eto, svatko od kupaca može s malo pažnje sam se uvjeriti u ispravnost plinske boce, odnosno poželjno ju je kupiti kod velikih i ovlaštenih prodavača, ne 'ispod ruke' jer je jeftinija. To 'jeftinije' može postati i suviše 'skupo'.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!