O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Svećenički dan za dvije biskupije - u Otočcu

1/1
Svećenički dan za dvije biskupije - u Otočcu
Svećenički dan za dvije biskupije - u Otočcu
Objavljeno: 19-06-2016

OTOČAC – U srijedu, 22. lipnja, Župa Otočac je domaćin važnog skupa. Naime toga dana dogodit će se susret svećenika Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije, poznat pod imenom Svećenički dan. Očekuje se da će doći više od stotinu svećenika, ali da će ovom skupu nazočiti i tri biskupa: dr. Ivan Devčić – riječki nadbiskup, msgr. Zdenko Križić – ordinarij lokalne Crkve i dr. Mile Bogović, biskup u miru.

Inače Svećenički dani su do sada bili poprilično slobodni, neobvezujući, bilo je to međusobno druženje, prigoda za razgovor, no ove godine imaju ponešto drugačiji sadržaj. A taj sadržaj daje im Gačanski park hrvatske memorije, upravo zbog parka je Svećenički dan upriličen u Otočcu. Kako stvari stoje o Gačanskomu parku hrvatske memorije nazočnim biskupima i svećenstvu govorit će Milan Kranjčević, predsjednik katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke (Katedra je bila glavni 'krivac' za skulpturalni sadržaj parka).

Nakon toga će u 11 sati započeti 'maša', nju će predvoditi msgr. Mile Bogović. No ne će to biti uobičajena, svakodnevna misa. Nakon mnogo desetljeća, ako ne i duže, u otočkoj crkvi Presvetoga Trojstva će se glagoljati, odnosno najveći dio mise bit će služen na hrvatsko crkvenoslavenskomu jeziku. A da bi takva 'maša' mogla biti održana, potreban joj je i zbor koji će predvoditelju misnog slavlja moći 'otpjevavati'. Baš zbog toga će u Otočac doći senjski katedralni zbor, vičan glagoljaškomu pjevanju. 'Maša' stoga ne će imati samo liturgijski već i kulturni sadržaj i značaj.

Nakon 'maše' i okrjepe, svećenstvo će u poslijepodnevnim satima krenuti u obilazak Gacke, a to je povjereno komu drugomu doli Ruži Orešković, vlasnici Turističke agencije "Gacka tours" iz Otočca.

I. B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!