O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kostelac: Svi projekti stoje, država je paralizirana

1/3
Kostelac: Svi projekti stoje, država je paralizirana
Kostelac: Svi projekti stoje, država je paraliziranaKostelac: Svi projekti stoje, država je paraliziranaKostelac: Svi projekti stoje, država je paralizirana
Objavljeno: 31-05-2016

OTOČAC - Aktualni sat 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Otočca započeo je pitanjem vijećnice Ivane Prpić koja je ukazala na problem lovačkih društava, streljane na Runjavici, koja je u vlasništvu DUDI-ja a koji traži 700.000 kuna godišnje za najamninu. 

- Je li moguće da se Grad dogovori s DUDI-jem da se to zemljište prebaci na Grad?

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac kazao je da su se već bavili tim problemom.

- Bio je dogovor da Grad zatraži zemljište od DUDI-ja jer postoji mogućnost da Grad kao lokalna uprava to zemljište dobije za stalno i onda bi to proslijedili na lovačku udrugu. Međutim, oni su tražili kupnju toga zemljišta. Procjenitelj ga je procijenio na veliki iznos, raspisan je natječaj i cijena je bila oko 750.000 kuna. Probat ćemo ponovno, to je zemljište od 4,5 hektara i bilo bi šteta da lovačko društvo ostane bez njega. Trebala bi se ponovno pokrenuti inicijativa, kazao je Kostelac.

HDZ-ov vijećnik Hrvoje Prpić upitao je, ponukan nekima napisima na lokalnim web portalima, zašto je Grad Otočac povukao 0 kuna iz fondova Europske unije, usporedivši ga sa Senjom koji je povukao velika sredstva.

- Senj je povukao sredstva u čemu je pridonijela agencija koju Senj ima godinama i ona postiže rezultate. Projekti su to koji su aplicirani prije 4-5 godina i više. Usporedite županiju i druge gradove i općine pa ćete vidjeti da tih projekata nema realiziranih. Zašto? Zato što nemaju ekipe koje bi napravili projekte. Mi smo od 2013. primili dvije osobe u radni odnos i krenuli u izradu projekata za koje treba određena svota novaca. Zadnje dvije godine potrošili smo preko 2 milijuna kuna za stvaranje projekata za aplikaciju. Od rujna nije otvoren niti jedan natječaj gdje bi se mogli aplicirati. Mi imamo dosta projekata, jedan od najznačajniji je aglomeracija vrijedan oko 100 milijuna kuna, projekt rekonstrukcije Ulice Bartola Kašića, kuglane, Dječjeg vrtića koji stoji već tri godine, mi te projekte nismo imali gdje aplicirati. Znamo svi da država ne funkcionira od listopada, ni jedan natječaj nije otvoren. Imamo sve građevinske dozvole, odrađene projekte i čekamo državu, zaključio je Kostelac, dodavši da kada su došli na vlast da ih nije dočekao ni jedan projekt.

Nadovezao se i predsjednik vijeća Slaven Prpić i kazao kako ima projekata koji su ministarstva odobrila kao i 3,5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju aglomeracije.

Kostelac je izvijestio vijećnike da je Grad dobio novac od Fonda za zaštitu okoliša za obnovu šest zgrada, za izgradnju kamp odmorišta, 200.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja, što se odnosi na obnovu poduzetničkog inkubatora, izgradnju potkrovlja u domu HV-a gdje je dodijeljen iznos od 1,3 milijuna kuna.

- S 350.000 kuna napravit ćemo prvu fazu i za poduzetnički inkubator u domu HV-a. U realizaciji smo obnove zgrade Gacke/Komunalca, radija i gradske zgrade županijskih službi. Uređujemo avion za turiste preko aerokluba, bit će virtualno prikazana Gacka dolina sa svim znamenitostima, kazao je Kostelac.

Na pitanje kolege HDZ-ovca Prpića o fondovima EU, nadovezao se vijećnik Josip Grčević.

- Žuti, zločesti i podli portali pišu neistine i obmanjuju narod. Jedan najmanji EU projekt zahtijeva stručnost i vrijeme oko bar godinu dana. Niti jedan projekt, kada smo došli, nije dočekao gradonačelnika. Kroz ove tri godine Otočac je povukao tri puta više od Senja - preko 15 milijuna kuna. A jedan veliki projekt ova skupina ljudi je odradila od 21 milijun kuna, a to je vraćanje duga. To ovaj narod treba znati, poručio je Grčević.

Pitanje o parkiralištima imao je vijećnik Ante Vučić (HDZ) u kojem je istaknuo problem stanara zgrada koje nemaju osigurana parkirna mjesta te dvosatni limit u glavnoj Ulici kralja Zvonimira. Zanimalo ga je i kada, nakon probnog razdoblja, kreće kažnjavanje vozača.

- U suradnji s policijskom postajom rješava se ingerencija koja se tiče lokalne uprave poput nekakvog reda u parkiranju, a može intervenirati i policija. Uveli smo prometne redare. Još ne naplaćujemo parkiranje, ali neki red mora postojati. Ograničili smo se na centar grada jer su ostavljali automobile cijeli dan što nije dobro radi građana koji trebaju obaviti poslove u ustanovama. Problem parkiranja stanara zgrada je u tome da prije nije bilo osiguranog parkirališta za stanare kao danas. Pokušat ćemo urediti parkiralište kod suda u Ulici Bartola Kašića za stanare, kazao je Kostelac.

Ponovno se javio Vučić kojemu nije bilo jasno zašto svi ti problemi nisu riješeni i postavljeni uvjeti prije uspostave novog parkiranja i skorog kažnjavanja u gradu. Smatra da se ubrzalo s tom odlukom.

Zamjenik gradonačelnika Nenad Janković istaknuo je kako smisao prometnog redarstva nije kažnjavanje već dovođenje u red parkiranja.

- Bit će raspisan natječaj za zakup parkirnog mjesta, gdje će pravo prvenstva imati stanari zgrada. Uvođenje kažnjavanja nepropisno parkiranih vozila planirano je za 1. lipnja. Htjeli smo proći prijelazno razdoblje da se građani naviknu i davati im opomene za početak. Međutim, u svemu postoje porođajne muke. Suglasnost od MUP-a smo dobili tek prije nekoliko dana, a sada se čeka druga suglasnost da imamo pravo bazi podataka vozila koja su registrirana. Nadam se da ćemo dobiti i to zadnje odobrenje od MUP-a i onda bi krenuli u kažnjavanje nepropisno parkiranih vozila, objasnio je Janković.

Posljednje pitanje imao je HSU-ov vijećnik Ante Pervan. Vezano za EU projekte, zanimalo ga je kada će ta novčana sredstva doći.

- Zadnjih mjesec dana bio sam 5-6 puta u ministarstvima, obilazimo ih redovito i znamo što se događa. Stanje koje je na razini države je takvo da su ministarstva gotovo paralizirana i više ni zamjenik ministra ne može kazati kada će što biti. Do kada će ovo stanje u državi trajati, ja ne znam, hoće li doći do novih izbora, a sve ovisi o tome što ministarstva rade. Država je kompletno paralizirana što se tiče ovih stvari. Milijardu i 300 milijuna kuna država će možda morati vratiti Europskoj komisiji zato što su sredstva krivo upotrijebljena, natječaji su bili krivo raspisani. 16 poduzeća dobilo je više od 50 posto sredstava koja su bila namijenjena malima poljoprivrednicima za razvoj. Teško je kazati što će se događati kod ovih natječaja kada se otvore, hoće li biti stranačkih privilegija, prijateljstava, to ne mogu kazati. Samo mogu kazati da je stanje doista loše i odraz toga stanja je u EU fondovima. Obećanja su da će se natječaji za ruralni razvoj početi otvarati u lipnju, kazao je Kostelac.

Predsjednik vijeća Prpić pojasnio je kako su u ožujku sva ministarstva trebala objaviti plan objave natječaja za ovu godinu, a do danas se to nije dogodilo.

I. Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!