O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Dan županije emotivan uz Nikicu Valentića

1/9
Dan županije emotivan uz Nikicu Valentića
Dan županije emotivan uz Nikicu ValentićaDan županije emotivan uz Nikicu ValentićaDan županije emotivan uz Nikicu ValentićaDan županije emotivan uz Nikicu ValentićaDan županije emotivan uz Nikicu ValentićaDan županije emotivan uz Nikicu ValentićaDan županije emotivan uz Nikicu ValentićaDan županije emotivan uz Nikicu ValentićaDan županije emotivan uz Nikicu Valentića
Objavljeno: 23-05-2016

Posebno svečano bilo je na Županijskoj sjednici povodom Dana Ličko-senjske županije koji se obilježava 23. puta na rođendan oca domovine Ante Starčevića, 23. svibnja. Nazočili su joj mnogi uglednici no najveću pozornost dobio je bivši premijer Nikica Valentić koji je postao počasni građanin Ličko-senjske županije. Bio je tu i Mate Granić kao izaslanik predsjednice RH, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kao izaslanik prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, zatim general Mladen Markač, ministar turizma Anton Kliman, gospićko-senjski biskup Mile Bogović i njegov nasljednik mons. Zdenko Križić, predsjednik županijske skupštine Darko Milinović, župan Milan Kolić, gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić te mnogi drugi.

Svečanu sjednicu otvorio je njezin predsjednik Darko Milinović. Kazao je kako se novi počasni građanin Nikica Valentić pridružuje velikanima poput dr. Franje Tuđmana i mons. Mile Bogovića, također počasnih građanina županije.

- To su tri osobe kojima se treba ne samo Ličko-senjska županija, nego i cijela Hrvatska nakloniti za sve ono što su napravili za Hrvatsku, za svoj grad i za svoju županiju. S nama je ovdje i general Markač, rekao bih šlag na torti, počasni građanin Gospića. U te tri osobe se ogleda povijest ove županije, povijest Republike Hrvatske.

Kazao je kako zbog svih bitaka, "Hrvatsko srce kuca nekako drugačije u ovom kamenu podno Velebita".

- Nikica Valentić i Mate Granić bili su u onoj Vladi oni koji su u političkom smislu znali zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom procijeniti da nas autocesta ne zaobiđe, prisjetio se Milinović.

Za kraj spomenuo se i biskupa na odlasku.

- Sa posebnom čašću, danas ovdje imamo dva biskupa. Želim se zahvaliti biskupu Bogoviću koji je zajedno s nama ovdje živio, zajedno se radovao našim uspjesima i zajedno s nama tugovao. Želim se zahvaliti za sve što ste učinili za promicanje interesa LSŽ, ali ne samo županije nego i interesa Republike Hrvatske. Htio sam novom biskupu Križiću reći da su Ličani gostoljubivi, ali to se govori onome tko dođe u posjetu. Vi niste ovdje gost već jedan od nas. Srca Božje djece u Ličko-senjskoj županiji su vam otvorena, završio je Milinović.

Kratko je govorio gradonačelnik Krmpotić koji je lošu demografsku sliku istaknuo kao najveću boljku županije i Hrvatske uopće. Za govornicu je stao i župan Kolić koji je kazao kako je "upravo ideja Ante Starčevića o slobodnoj i neovisnoj zemlji Hrvata san koji smo mi doživjeli i koji smo ponajprije zahvaljujući hrvatskim braniteljima na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom i počasnim građaninom LSŽ dr. Franjom Tuđmanom i ostvarili", započeo je župan te istaknuo mnoge projekte koji čekaju županiju, ali se i dotakao nepravednošću bivše vlade prema Ličko-senjskoj županiji.

Svoj govor završio je citatom - "Lici ja se divim, kroz pjesmu je veličam jer blagoslov je ona Božji, naroda moga hrvatskoga".

- Pomno sam slušao govore do sada i moram vam reći da danas kada 23 godine postoji ova županija morate biti ponosni i sretni jer ovo što ste učinili ovih godina daje vam za pravo da ste primjer svim drugim hrvatskim županijama, da kažete mi jesmo Ličko-senjska županija i imamo pravo reći neće se ukidati ova županija. A to vam i ja poručujem. Vlada RH pa i naši kolege iz MOST-a koji su prvi koji su iznijeli taj prijedlog, sve više su uvjereni u to da nije problem broj županija nego njihova nadležnost. Ono za što se trebamo zalagati je da decentraliziramo državu na način da što više ovlasti i sredstava dođe u županije jer su one pokazale da znaju upravljati, osmišljavati projekte i u tom smislu imat ćete i dalje podršku Vlade RH, započeo je ministar Butković.

Spomenuo je i autocestu Križišće-Žuta Lokva. - Mi smo osmislili čitav niz reformskih mjera, pokrenuli velike infrastrukturne projekte i vjerujem u uspjeh hrvatske Vlade, a jedan od njih je i dionica Križišće-Žuta Lokva. Iako nam Europa u ovom trenutku kaže - preizgradili ste se što se tiče autocesta, nećemo vam davati sredstva oko izgradnje autocesta, davat ćemo vam novce za obnovu državnih cesta, crnih točaka. Ima rješenja za Križišće-Žuta Lokva. Mi ćemo dokumentaciju koja je nažalost istekla, ponovit ćemo je i makar fazno krenuti u izgradnju. Mi ne odustajemo, kazao je Butković.

Dodao je kako Hrvatske ceste u 2016. godini provode projekte vrijedne 30 milijuna kuna, a LSŽ je odobreno 5,5 milijuna kuna za Stinice i projekt u Senju. Izaslanik predsjednice RH Mate Granić bio je posebno emotivan prema svome prijatelju Nikici Valentiću.

- Čast mi je da vas mogu pozdraviti i čestitati Dan Županije i zaželjeti vam da realizirate svoje projekte, programe i snove. Najvažniji je realiziran, imamo suverenu Hrvatsku državu. Predsjednica Republike Hrvatske čvrsto podržava ovaj teritorijalni ustroj Hrvatske iz političkih, povijesnih i gospodarskih razloga. To je pozitivno nasljeđe pokojnog predsjednika Tuđmana i ništa pametnije od toga se ne može naći, to je saživjelo u Hrvatskoj, kazao je Granić i obratio se Valentiću.

- Moja posebna čestitka mom dragom starom prijatelju Nikici Valentiću, poznajemo se gotovo 40 godina. Uvijek smo bili skupa, kad je bilo najteže i najslavnije i zato mislim da je ovaj izbor najbolji mogući i da je u najboljem mogućem društvu, predsjednika Tuđmana i biskupa Bogovića. Nikice, prijatelju, veliki si domoljub i odličan čovjek. Puno je pridonio stvaranju hrvatske države. Iskrene čestitke dragi prijatelju Nikica, kazao je te zaslužio pljesak pune dvorane Kina "Korzo".

Nakon dodjele javnih priznanja, obratio se i novi počasni građanin Nikica Valentić koji ja nagradu dobio za osobiti doprinos u promicanju razvoja i ugleda Ličko-senjske županije.

- Dragi prijatelji, dragi Ličani i prijatelji Like, prorok biti u vlastitom selu je teško, borba za Hrvatsku bila je teška. Tri momenta ću naglasiti gdje se odlučivalo o sudbini naše županije. Prvo, zadnju noć prije odlučivanja najavili smo se kod pokojnog predsjednika i uspjeli smo spasiti sve osim Gračaca, Ličko-senjska županija bila je temelj opstanka ovih prostora. Da je tada nismo imali ovih 25 godina ne bi bilo. Hrvatska je stvorena zahvaljujući dvojici velikih Hrvata, dr. Ante Starčevića i dr. Franje Tuđmana. Ponosan sam na priznanje koje sam dobio. Hvala lijepa.

 

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!