O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Štete na voću - 105 milijuna eura

1/1
Štete na voću - 105 milijuna eura
Štete na voću - 105 milijuna eura
Objavljeno: 11-05-2016

OTOČAC – Koliko god to bilo na razini kurioziteta, barem što se tiče gorske Hrvatske, štete od travanjskih mrazeva u Hrvatskoj nisu tako beznačajne. Štete na voću, vinovoj lozi i određenim kulturama povrća se u kontinentalnoj Hrvatskoj kreću od 90 do 100 posto. Kad se k tome doda još i tuča koja je pogodila neke krajeve, onda je šteta u voćarstvu i vinogradarstvu potpuna.

Prema procjenama Hrvatske voćarske zajednice i Kriznog stožera, kojega je oformila ta zajednica, ukupne štete u voćarstvu u Hrvatskoj, nastale zbog mraza iznose 105 milijuna eura. Procjenu su izradili članovi Hrvatske voćarske zajednice iz svih krajeva Hrvatske te članovi Kriznog stožera koji ima predstavnike u svima hrvatskim županijama. Štete će biti još i veće zbog tuče.

Hrvatski eurozastupnici, poglavito Marijana Petir, će zatražiti od Europske komisije da financijski podupre poljoprivrednike pogođene elementarnom nepogodom i pozitivno odgovori državama članicama koje zatraže pomoć. Jedino tako možemo spasiti europsku proizvodnju voća i povrća te zaštiti europske potrošače od povećanja cijena do kojih bi moglo doći uslijed nedostatka domaće proizvodnje. Pritom se traže saveznici, računa se na eurozastupnike iz Mađarske, Slovenije i Austrije gdje je ova elementarna nepogoda pogodila i dijelove njihovih zemalja.

Oštećeni hrvatski poljoprivrednici trebali bi se i obratiti Ministarstvu poljoprivrede jer o njemu ovisi stavljanje na raspolaganje sredstava iz Programa ruralnog razvoja iz mjere 5 - Obnavljanje prirodnog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti - kazala je Petir.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!