O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Poljaci na misi u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini

1/2
Poljaci na misi u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini
Poljaci na misi u Crkvi hrvatskih mučenika na UdbiniPoljaci na misi u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini
Objavljeno: 07-05-2016

UDBINA – Koliko god se (zlobno) već godinama govorilo kako je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini potpuni (arhitektonski) promašaj, kako je ona 'spomenik' koji je sam sebi biskup Bogović podigao za života, kako je gradnjom crkve Bogović sebi 'osigurao' utočište za umirovljeničke dane, sve se to pokazalo kao puka tlapnja. Neki (lijevi, naravno) su išli toliko daleko u svojoj nesnošljivosti prema vjerskomu da su gradnju ove crkve označili kao 'zapišavanje (nacionalnog) terena', navodeći da joj je to prvenstvena uloga.

Vrijeme je takve demantiralo i to debelo. Crkva hrvatskih mučenika je sagrađena na mjestu gdje je postojala nekadašnja crkva sv. Nikole, koju su pripadnici protunarodna režima do samih temelja srušili nakon Drugoga svjetskog rata. Toliko o 'zapišavanju terena'. Nadalje, što se tiče (suvremene) arhitekture sakralnih objekata, praksa pokazuje da je malo modernih sagrađenih crkava koje su 'osvjetlale obraz' njihovim autorima, najčešće ti objekti sliče na sve samo ne na crkvu. Ili arhitekti dobro ne razumiju sakralnost takva objekta, ili su posve obuzeti nekima modernističkim hirovima. Ova udbinska je doista uvećana replika najstarijih križnih crkva hrvatskoga ranog srednjovjekovlja, puna kršćanske i nacionalne simbolike, pa komu se to sviđalo, komu ne. Eto, pokazalo se da biskup Bogović ne će svoje umirovljeničke dane provesti na Udbini već u Gospiću, i ta kritika je otpala. I na kraju je li ova crkva nečiji spomenik?

Glavni sadržaj nekoga sakralnog objekta je da služi vjernomu narodu, da nije samo spomenik kulture i turistička točka obilaska. Ako se pođe s ovog stanovišta, tada Crkva hrvatskih mučenika nije prazan objekt, pored toga što je udbinska župna crkva, u nju dolaze hodočasnici sa svih strana i u svako doba godine, a ne samo posljednjeg vikenda u kolovozu kada se slavi blagdan svih hrvatskih mučenika. Evo, župnik Rogić slikom i riječju bilježi kako je nedavno održana misa na poljskomu jeziku za poljske hodočasnike. Vjerojatno je bilo i drugih stranih vjernika, ili će ih tek biti. Crkva živi! A to joj daje sadržaj i opravdava smisao, zar ne?

M. Kranjčević

Foto: Trs

Podijeli novost na društvenim mrežama!