O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Mnogo nervoze oko pečata

1/1
Mnogo nervoze oko pečata
Mnogo nervoze oko pečata
Objavljeno: 05-05-2016

OTOČAC – Pečat, ili kako to narod kaže „mur“ ili „štambilj“ će za mjesec i nešto dana postati prošlost u gospodarstvu – hrvatska Vlada je donijela odluku o ukidanju uporabe pečata u poslovanju. Neki su ovom mjerom oduševljeni, drugi posve zbunjeni, jer kako će se dokumenti slati a da nisu 'proviđeni' pečatom. Za gospodarstvenike obveza uporabe pečata prestaje s 1. srpnja ove godine, dok će za većinu državnih tijela ta obveza prestati s početkom 2017. godine - doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Otočac.

Što to konkretno znači? To znači da kod otvaranja nove tvrtke nitko ne će uvjetovati registraciju, klasifikaciju djelatnosti ili otvaranje bankovna računa pečatom. To znači da se na dopisima, ugovorima i svima drugim aktima tvrtki ne će morati stavljati pečat.

Ukidanje pečata je jedna od mjera iz programa reformi koja bi trebala poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj Navodno zbog neobvezne uporabe pečata poduzetnicima će biti smanjen trošak poslovanja za nekih šest milijuna kuna. Provođenje ove mjere podržavaju Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komora i Udruga poslodavaca. Smatra se da je ukidanje obvezne uporabe pečata signal za gospodarstvo. Jer pečat u poslovanju imale su u Europskoj uniji samo Hrvatska, Irska i Grčka. Sada iz toga kruga 'odabranih' ispada Hrvatska.

Na kraju se postavlja pitanje smiju li poduzetnici koristiti pečat i nakon 1. srpnja ove godine? Odgovor je jednostavan: a tko im to može zabraniti?

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!