O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Seminar za voditelje i članove folklornih skupina u Otočcu

1/2
Seminar za voditelje i članove folklornih skupina u Otočcu
Seminar za voditelje i članove folklornih skupina u Otočcu Seminar za voditelje i članove folklornih skupina u Otočcu
Objavljeno: 31-03-2016

Hrvatski sabor kulture u suradnji s Gackim pučkim otvorenim učilištem Otočac organizira seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom Hrvatska vokalna tradicijska kultura; vokalna tradicijska glazba dinarskog područja koji će 30.travnja i 1.svibnja 2016. biti održan u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac s početkom u 10.00 sati. Voditelj seminara je dr.sc.Joško Ćaleta. Prijavnice možete preuzeti na web stranici www.gpou-otocac.hr

Dr.sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, glazbeni producent i dirigent (Trogir, 1964.). Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru, Canada te doktorirao etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2012.).
Od 1997. znanstveni je suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Sudionik je četrdesetak međunarodnih skupova vezanih uz temu tradicijske glazbe i plesa a autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka objavljenim u uglednim svjetskim i domaćim publikacijama kao i producent niza značajnih nosača zvuka hrvatske tradicijske glazbe i klapskog pjevanja. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija, smotri i festivala diljem Hrvatske (Međunarodna smotra folklora, Pasionska baština, Zagreb, Festival dalmatinskih klapa, Omiš, Smotra folklora Dalmacije, Metković, Aklapela Dubrovnik).Teme koje istražuje uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju, svjetovnu i sakralnu, dalmatinskog priobalja, otoka i zaleđa.

Dvodnevni seminar će obuhvatiti odabranu vokalno glazbenu tradicijsku građu Like i Korduna primjerenu sudionicima.

Svrha seminara je na primjerima lokalne glazbene baštine upoznati sadašnje i buduće voditelje skupina i njihovih članova s mogućnostima predstavljanja folklornog pjevanja karakteristično za područje djelovanja i rada folklornih skupina, društava i udruga.

Hrvatska vokalna tradicijska kultura integralna je i važna sastavnica hrvatske tradicijske kulture. Karakterizira je raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Radionica tradicijske vokalne glazbe fokusirat će se na vokalne glazbene tradicije dinarskog područja. Područje dinarskog etnografskog areala pokriva brdske i susjedne im regije prostora središnje i južne Hrvatske - Dalmatinskog zaleđa, Ravnih Kotara, Bukovice, Podvelebitskog kraja, Like, Korduna i Banovine s refleksijama na pjevanje susjednih područja (Karlovačkog područja, Pokuplja, Turopolja i Posavine).

Stil tijesnih intervala, netemperirano pjevanje, pjevanje pod bas neki su od termina koji se koriste pri opisu glazbenih karakteristika pjevanja navedenih područja. Pošto se radionica održava u Otočcu glazbeni primjeri će uvelike biti primjeri lokalnog repertoara područja Like i Korduna.

Ono što posebno karakterizira pjevanje dinarskog areala je specifična tehnika potresanja glasa relevantna pjevanju na otvorenom prostoru, kontekstu u kojem se je obično ovo pjevanje izvodilo. Ojkanje je u stručnim krugovima uvriježen naziv za taj najstariji sloj arhaičnih, tradicijskih pjevanja. Ovu vrstu pjevanja, koju danas u većini krajeva nazivaju starovinskim, starinskim pjevanjem, izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u momentu potresanja leži na duljem pratećem tonu. Važnost ovog pjevanja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH koje ju je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, posebno zbog svoje specifičnosti na području Dinarskog areala. Sve ove radnje prethodile su nominaciji a zatim i upisu na UNESCO-vu listu - glazbeni izričaj ojkanje je 2010. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.


Dr. sc. Joško Ćaleta
Institut za etnologiju i folkloristiku,
Zagreb

Podijeli novost na društvenim mrežama!