O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Promašena korizmena odricanja

1/1
Promašena korizmena odricanja
Promašena korizmena odricanja
Objavljeno: 19-03-2016

KOMPOLJE – Ma već je mnogo besjeda i pisanog teksta potrošeno na korizmu, odnosno odricanje u korizmi. Postala je to prava pomodnost, često lišena svega vjerskoga, koja je skrenuta u neke druge vode, daleko od vjere, ali na prvi pogled kao da s njom ima nekog doticaja. Korizmeno odricanje mnogo vjernika, i onih drugih, potpuno je krivo shvaćeno jer to što neki čine čine nije odricanje. Netko se odreče alkohola (neš ti žrtve), netko kolača (kojih li muka), netko da ne će prostačiti (barem nešto), netko da će prestati pušiti (do koga dopire ova 'žrtva'?), a stvar nije u tome nego u milosrđu prema drugima u odricanju. Odreći se treba nečega čega čovjek ima u obilju i to dati onima drugima, potrebitima, to je smisao korizmenih odricanja, a ne dotjerivanja linije (stasa), prestanka pušenja (zdravlje) i slično, e da bi se nakon završetka korizme nastavilo sve po starom.

Da promašeno korizmeno odricanje može biti i na šaljiv način predstavljeno, poslužit ćemo se jednim tekstom koji je na stranici Župe Kompolje objavio don Anđelko. Evo te, rekli bismo, anegdote:

Blagdan Sv. Patrika, zaštitnik je Irske, slavi se 17. ožujka. Ove godine je to pri kraju Korizme, ali sigurno to nije bila nikakva smetnja "velikim katolicima" Ircima i Hrvatima da "proslave" ločući po pubovima i inim birtijama... Ima o tome i simpatična anegdota:
- U Irski pub u New Yorku ušao je nepoznat čovjek, naručio tri piva i sam ih popio. Potom još tri, pa još tri, platio, pristojno pozdravio i otišao. To se ponavljalo par puta tjedno i… kopkalo stalne mušterije. Na kraju ga konobar upita zašto pije na tako neobičan način, a gost mu odgovori da ima dva brata, jednog u starom kraju, a drugog u Australiji, i da su se dogovorili da će uvijek naručivati pivo za odsutnu braću kako bi obitelj bila simbolično na okupu.
Toliko domoljublje i privrženost obiteljskim vrijednostima silno mu je podiglo ugled… A onda je jednog dana naručio dva piva, popio ih i odmah naručio još dva. Konobar mu donese pivo i izrazi sućut.
- Sućut? Zašto? - začudio se čovjek.
- Pa, mislim... 3 piva - 3 brata, 2 piva - 2 brata... jedan je valjda umro?
Gost ga je gledao trenutak u nedoumici pa se nasmijao:
- Ma ne, braća su dobro. Nego, počela je Korizma pa JA ne pijem!

Tko nakon ovoga nije shvatio smisao korizmena odricanja - ništa nije shvatio.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!