O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Još o koncertu pasionske baštine u Otočcu

1/1
Još o koncertu pasionske baštine u Otočcu
Još o koncertu pasionske baštine u Otočcu
Objavljeno: 16-03-2016

SINAC – Glazbeno događanje koje je pred nama ove subote, na blagdan sv. Josipa, na novi je način povezalo župu Sinac i centar našeg dekanata župu Otočac. Iznimno je velik trud uložio organizator cjelokupnog događanja, kulturno umjetničko društvo „Lipa“ da obogati korizmeno vrijeme koje nas podsjeća na žrtvu koju smo dužni podnositi i prikazivati u ljubavi za dobro drugih i svoje osobno.

Ovo Društvo cijele godine uključeno je u misna slavlja u svojoj župi pa i ove godine tjedan dana iza koncerta svečane misu na dan Uskrsa. Isto tako oko oltara okupljaju svoje prijatelje iz raznih dijelova domovine i van nje o blagdanu svetoga Ilije koji bogatstvom narodnog ruha, nošnji i starim pučkim pjevanjem te procesijom ili mimohodom dokazuju vjeru koja u njima živi. I blagdan Badnjaka i Božića urešen je ponovno sličnom svečanošću. I to traje od samih početaka društva jer prvi učitelj glazbe u Sincu bijaše upravo župni orguljaš pa biva, evo, tako da se rijeka vraća svom izvoru.

Brojni prijatelji rado su se odazvali na poziv i tako nastaje ovogodišnja glazbena priča zvana „Sinac pod križem“ koja nam donosi već poznata, ali i posve nova glazbena imena. Valja nam poslušati pjevanje zborova koji inače prate misna slavlja u našim župama, tu mislimo na župni zbor „Zrnje Gospine krunice“  župe sv. Ilije pod vodstvom Jasna Ilić i VIS „Trinitas“ župe Otočac pod vodstvom Anamarije Jurković te orguljaški izričaj sjemeništarca Kristijana Pajdakovića iz iste župe.

Oni koje nismo imali prilike čuti su zavičajno društvo „Sinac“ iz Zagreba udruženo s matičnom „Lipom“ iz koje je i niklo pod vodstvom Ivana Bogdanića, Anamarije Bogdanić Vlašić i Jasne Ilić. Njihovo pučko pjevanje osnaženo tamburom uvest će nas u priču korizmenih melodija. Crkva presvučena u narodno ruho vratit će nas u stoljeće ispred nas i prizvati u sjećanje kad samo misna slavlja pohodili uz naše bake i njihove krunice i molitvenike u rukama dok kročimo stazicama prema zvonjavi poznatih nam zvonika.

Zbor pape Ivana Dobrog iz Župe svetog Ivana XXIII, pape, Klaka-Studentski grad predstavlja nam se u glazbom s ozračjem urbane sredine, naše metropole. Već niz godina u ovoj župi djeluju dva tri zbora – dječji zbor, zbor mladih i mješoviti žensko-muški zbor. Iako su zborovi počeli djelovati neovisno jedan o drugome, zadnjih se godina sve češće udružuju i tako međusobno osnažuju i nadopunjavaju. Tako je, primjerice, zbor odraslih počeo s pjevanjem u jesen 2011. te je već nakon pola godine ostvario suradnju sa zborom mladih koji djeluje već duže od 10 godina. Zajedno pjevaju za velike blagdane, na koncertima i na gostovanjima u drugim župama. Zaštitnik župe iz koje dolaze je Dobri papa koji je, osim dobrote, bio poznat i po smislu za humor. On im je uzor i zato se na njihovim probama, osim pjesme, čuje i puno smijeha. Uz nasmijanog zaštitnika i pjevače tu su i voditeljica zbora Jelka Bat, orguljaši Josip i Martin Meštrić te gitaristi Anton Ovčar, Dominik Veg i Filip Ferenčak.

Istaknuti nam valja i samostalnu izvedbu orguljaša Josipa Meštrića koji je sudjelovao na kolaudaciji orgulja za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, koje je sa svojim suradnicima izradio mons. Juraj Jerneić, održanoj 27. siječnja 2016. godine u holu Svećeničkog doma sv. Josipa u Zagrebu.

I oni najmlađi koje vam želimo predstaviti dolaze iz Knina. Vokalno instrumentalni sastav DAVID

VIS David je band mladih iz Knina koji isključivo svira duhovnu glazbu. Od veljače 2013. g. djeluju unutar Hrvatskog kulturnog društva Napredak Knin. Trenutno ih je više od dvadeset, od čega ih je petnaestoro stalno aktivnih članova u dobi od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, pa do zaposlenih mladih ljudi. Osnovni, prvi, ali ne i jedini razlog okupljanja banda jest hvala Gospodinu upravo kroz to specifično slavljenje kroz duhovnu glazbu. Redovito sudjeluju na duhovnim obnovama kao slavljenički tim što im je posebno zadovoljstvo. Od jeseni 2013. redovito sviraju na nedjeljnoj sv. Misi u crkvi Gospe Velikog Hrvatskoga Krsnog Zavjeta skupa sa župnim dječjim zborom koji je gotovo postao njihovim sastavnim dijelom. Redovito održavaju probe sa župnim dječjim zborom, ali, naravno, i samostalne probe. Iz njihova druženja i rada proizašla su brojna prijateljstva, slavljenje Gospodina, nekolicina autorskih pjesama, te obrade pjesama otpjevanih na engleskom jeziku. U 2014. godini nastupali su na nekim od festivala duhovne glazbe s autorskim pjesmama. U 2015. nastavljaju s radom na autorskim pjesmama i obradama stranih kršćanskih pjesama. Velika im je želja potaknuti mlade da se i sami uključe u pjevanje i sviranje te tako svoje talente iskoriste na slavu Božju. Voditelj Darijo Galić.

Evo i skladbi koje ćemo čuti:

KUD „LIPA“ SINAC i ZAVIČAJNO DRUŠTVO „SINAC“ ZAGREB

 1. Počinje se strašna muka,
 2. Prosti moj Bože,
 3. O Isuse daj da pjevam.

VIS DAVID KNIN

 1. Predajem se,
 2. Bože trebam Te,
 3. Pred Križem,
 4. Rijeka milosrđa,
 5. Kako čudesna ljubav.

VIS TRINITAS OTOČAC

 1. Crveni plašt,
 2. Cijeno neprocjenjiva
 3. Golgota.

ŽUPNI ZBOR „Papa Ivan XXIII“ ZAGREB (Dubrava, Klaka)

 1. O križu blagoslovljeni,
 2. Stala plačuć' tužna mati,
 3. Isus najljepše ime,
 4. Jahve je pastir moj,

ŽUPNI ZBOR „Zrnje Gospine Krunice“ Sv. Ilija Prorok Sinac

         1. K tebi vapim,

         2. Kao Marija,

         3. Oči u oči.

ORGULJAŠI:

 1. Josip Meštrić, ZAGREB
 2. Kristijan Pajdaković, sjemeništarac, OTOČAC

Trajanje glazbenog programa je nekih sat vremena i 15 minuta.

Na kraju nam je istaknuti da je koncert nastavak humanitarne akcije u kojoj se prikupljaju sredstva za vanjski križni put u Župi sv. Ilije Sinac. Bakrene ikone darovala je župa Granešina Rođenje BDM Zagreb, a svi naredni koncerti pa i ovaj prilika je za sve nas koji želimo pomoći da se ovaj plemeniti cilj ostvari da osobnim prilogom. Obveza nam se ovdje zahvaliti objema župama i Otočac i Sinac na podršci i pomoći. Posebnu zahvalu dugujemo župniku Sinca vlč. Stanku Smiljaniću koji je srdačno prihvatio i podržao i prošlogodišnji i ovaj koncert te mons. Tomislavu Šporčiću, dekanu otočkom i vikaru Gospićko-senjske biskupije bez čije pomoći ne bismo uspjeli. Zajedno stojeći pod križem uz molitvu i pjesmu radujemo se dobrobiti za svekoliki puk ovog kraja koji će dobiti još jedno umjetničko i duhovno bogatstvo nakon prekrasnih Kalvarija na Fortici i Kompolju.

J. Ilić

Podijeli novost na društvenim mrežama!