O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj

1/24
Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj
Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj Otvorena mesopusna fotoizložba u Gradskoj knjižnici Senj
Objavljeno: 09-02-2016

Uoči završnice ovogodišnjeg 358. Senjskog mesopusta održano je u Gradskoj knjižnici Senj svečano i veselo otvorenje  mesopusne fotoizložbe pod nazivom Senjski mesopust nekad i sad.

-Još lani na prvom otvorenju mesopusne izložbe obećali smo da će maškarana fotoizložba u našoj knjižnici postala tradicionalna i eto, to se i ostvarilo i to nas jako veseli! I ove godine organizatori izložbe su Gradska knjižnica Senj i senjski fotoklub Tražilo. Veliku podršku imamo i u Karnevalskom odboru, a ove godine nas je financijski podržala i naša Turistička zajednica. Hvala svima na pomoći i suradnji. Veliko nam je zadovoljstvo da i knjižnica može biti dio predivnog senjskog mesopusnog šušura i na svoj način pomoći u promociji ove naše tradicije koja je istinski dio senjskog identiteta i naša velika vrijednost s kojom se s pravom ponosimo, rekla je uvodno ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.

Ove godine organizatori su dodatno začinili stvar pa su se odlučili za spoj novoga i staroga. Naime, fotografije s ovogodišnjih balova izašle iz objektiva Tražila kombinirane su s fotografijama starih balova poznatog senjskog fotografa Ivana Stelle kako bi se u kontrast stavilo balove i maškarane užance jučer i danas.

-Kroz taj maškarani vremeplov možemo uočiti što se to s godinama mijenjalo, a što je ostalo uvijek isto i prepoznatljivo, iskonsko senjsko. U fokusu izložbe i komparacije su naravno maske, ali i ples, muzika, zabava, smijeh, ruganje..svi oni momenti koji naš bal čini posebnim. Mijenjale su se sale, muzike i mode , bilo je više ili manje novca za šivanje mondura, ali poanta je da Senjanima nikad nije falilo ni kreativnosti ni humora. Cilj ove izložbe bio je spojiti staro i novo naglašavajući ono najvažnije-nenadmašni senjski maškarani duh koji živi za sva vremena, naglasila je ravnateljica Prpić Rogić.

Prepunoj knjižnici obratio se i predsjednik kluba Tražilo koji je naglasio koliko je s kolegama uživao pripremajući stare fotografije za izložbu.

-Poseban je gušt i privilegija razgledati stare slike s naših balova. Hvala gdinu. Stelli što nam je to omogućio. Ove godine u fokusu usporedbe su slike iz 70-ih i 80-ih, a dogodine planiramo zagrebati još dublje u prošlost našeg mesopusta i usporediti novo i još starije doba, rekao je Čorić.

Okupljenima se obratio i direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija istaknuvši da senjski TZ zdušno podržava sve manifestacije ovakvog tipa koje njeguju lokalnu kulturu i tradiciju.

Mesopusni meštar Danijel Tomljanović- Feralić pohvalio je ideju izložbe i izrazio zadovoljstvo što senjska mesopusna tradicija živi i živjet će i dalje.

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske udruge karnevalskih gradova Ivan Prpić Špika pohvalivši organizatore i cijeli događaj koji na poseban način oživljava jedan dio naše bogate maškarane povijesti, a naposve je pohvalio inicijativu knjižnice da u svoj program uklopi i mesopusnu tematiku kao vrijedan dio senjske kulture koji moramo cijeniti i baštiniti.

Mesopusnu večer u knjižnici uljepšali su nastupi Bonace  uz koje su mnogi zaplesali i zapjevali, a organizatori i mnogi posjetitelji na otvorenje izložbe su došli maškarani.

Izložba će biti postavljena u knjižnici mjesec dana, sve do 8. ožujka  i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

Nakon otvorenja posjetitelji su se osladili fritama te se zadržali u razgledavanju slika i ugodnom druženju uz obećanje organizatora-Vidimo se i dogodine na sljedećoj maškaranoj izložbi u knjižnici!!

Gradska knjižnica Senj od srca zahvaljuje na pomoći i suradnji: Fotoklubu Tražilo Senj, Turističkoj zajednici Grada Senja, VIS-u Bonaca, Fotostudiju Kebar Senj, Mesopusnom meštru Danijelu Tomljanoviću- Feraliću, Predsjedniku Hrvatske udruge karnevalskih gradova Ivanu Prpiću- Špiki, Radio Senju, Dorotei Prpić.

 

Gradska knjižnica Senj

Podijeli novost na društvenim mrežama!