O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Poruke "knjige u kamenu"

1/2
Poruke "knjige u kamenu"
Poruke "knjige u kamenu"Poruke "knjige u kamenu"
Objavljeno: 20-01-2016

Na Kolokviju o Gačanskom parku govorila je i domaća doktorica znanosti, Jasminka Brala-Mudrovčić, i to zadnja po redu kao svojevrsna kruna svemu rečenome, a moderator okrugloga stola Milan Kranjčević najavio ju je kao autoricu naizgled oksimoronske, ali jako dobro pogođene sintagme o Gačanskome parku: "knjiga u kamenu".

- Knjiga je svojevrsni dokument, a osnovni joj je zadatak sačuvati iskustvo. Ova "knjiga u kamenu" postigla je maksimum sadržaja o neprekidnom življenju na ovim prostorima i povratak istinskim korijenima preko glagoljice. Gačanski park kao materijalni svjedok prošlih vremena šalje poruku o višoj razini osviještenosti ovdašnjega stanovništva, a po svojoj prosvjetiteljskoj i obrazovnoj funkciji Park je idealan za stvaranje identiteta djeci i učenicima, kazala je dr. Brala-Mudrovčić.

Najavila je i prvi korak u daljnjoj popularizaciji Gačanskoga parka koji će osobno poduzeti, a taj je što će u Otočcu ponuditi program i gostoprimstvo maloj školi znanosti, Festivalu znanosti u sklopu kojega bi se obradile razne podteme Gačankoga parka, sva tri jezika i pisma, svi sadržaji kubusa, ekonomski i urbanistički aspekti parka i sl.

Sjajnu 'točku na kraju rečenice' postavio je dr.sc. Milan Mihaljević sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu podsjetivši kako je u staroslavenskom jeziku riječ 'knjiga' u obliku jednine značila 'slovo', a u množini 'riječ', što je na neki način i sukus cjeline Gačanskoga parka.

 

M.K.G.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!