O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Završila Zimska škola folklora u Koprivnici

1/10
Završila Zimska škola folklora u Koprivnici
Završila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u KoprivniciZavršila Zimska škola folklora u Koprivnici
Objavljeno: 13-01-2016

KOPRIVNICA - Velikim završnim koncertom u koprivničkoj dvorani Domoljub polaznici ovogodišnje Zimske škole folklora sinoć su pokazali što su naučili tijekom desetodnevnog programa.
Ovu najvažniju formu edukacije mladih folkloraša već pola stoljeća organizira Hrvatska matica iseljenika, a sada je prvi puta održana u Koprivnici, gdje je naišla na plodno tlo i vrlo visoku razinu podrške, istaknuo je ravnatelj Matice Marin Knezović.
-Koprivnica nas je osvojila jednim ozbiljnim pristupom našemu programu. Prema onome što znamo, prema razgovorima s polaznicima, oni su prezadovoljni. Upravo zbog toga, Zimsku školu folklora, koja se proteklih nekoliko godina održavala u Crikvenici, ponovno možemo očekivati u Koprivnici.  Poslije ovog iskustva ne vidim razlog zašto se ne bismo vratili, da to postane jedna trajna suradnja, dio kulturne ponude i kulturnog života Koprivnice i okolice. Ne vidim zašto ne bi bilo tako - dodao je ravnatelj Knezović.

Podršku organizatorima i sudionicima obećala je i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak. - Bit ćemo i ubuduće dobri domaćini, gradu Koprivnici pružit ćemo ovaj prekrasan događaj. Naši sugrađani i naši dragi gosti uživat će u svemu onome što su naučili i što su pohađali – kazala je Želježnjak.
A pozivu organizatorima da ovu vrijednu manifestaciju ponovno udome u Podravini pridružio se i zamjenik župana Ivan Pal.
-Mi smo jedan mali narod. Ako ne čuvamo svoju tradiciju, ako ne čuvamo ono što nam je najvrjednije, vjerojatno ćemo izgubiti jedan važan kamen temeljac. Prema tome, čuvajte ovo što nam je jako vrijedno. Mi smo uvijek tu da vam pomognemo. Pridružujem se pozivu i molim vas: Dođite iduće godine ponovno na Zimsku školu, mi ćemo biti tu i dočekati vas s veseljem. Proživite iduću godinu u veselju, zdravlju, neka vas Bog čuva i vidimo se nagodinu – nadahnuto je kazao Pal.
Zimska škola folklora ove je godine okupila rekordnih 130 polaznika iz Australije, SAD-a, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine te cijele Hrvatske. Podijeljeni u tri grupe, tijekom deset dana učili su plesove, pjesme, narodne nošnje i glazbala hrvatskog panonskog područja – od Baranje preko Slavonije, Moslavine i Posavine sve do Turopolja i Zagreba, kao i plesove i tradiciju Hrvata u Mađarskoj, Vojvodini i BiH.
Završni program osmislili su Iva Cvetko, voditelj Tamburaške sekcije Tibor Bün, voditelj Sekcije tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić i prof. Kristina Benko Markovica. Voditelj Zimske škole folklora bio je prof. Andrija Ivančan, a organizatorica prof. Srebrenka Šeravić.

Tekst i fotogalerija (http://drava-info.hr/…/zimska-skola-folklora-zavrsni-koncert)

 

Kako smo već u više navrata pisali o ovoj nadasve vrijednoj školi, valja čitateljstvo podsjetiti da su je pohađali predstavnici iz četiri folklorna društva iz Ličko-senjske županije: Korenice, Široke Kule, Perušića i Otočca. Svakako se ne može preskočiti Verica Dasović, koju je zapala iznimna čast da vodi program na ovoj velebnoj završnoj večeri podravskoga folklora.

M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!