O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica više

1/11
Sinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica više
Sinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica višeSinoć se na predstavljanju Gačanskog parka tražila stolica više
Objavljeno: 13-01-2016

OTOČAC – Sinoć je u Gackomu pučkom otvorenom učilištu održano predstavljanje pod nazivom „Edukacijsko-povijesna cjelina Gačanskog parka hrvatske memorije u Otočcu“. Sam naziv 'predstavljanje' (promocija) možda je mnoge asocirala na predstavljanje (promociju) knjiga, na što je gačanska kulturna publika već navikla, ali da netko predstavlja Park, e to je već neka novina, do sada u Gackoj nepoznata.

O uređenju okoliša crkve Presvetog Trojstva govorio je otočki župnik msgr. Tomislav Šporčić. Pritom je neizostavno iznio kratki historijat obnove otočke crkve nakon destrukcije dušmana u Domovinskom ratu, na što se logično nadovezalo uređenja okoliša, a time i oživotvorenje ideje Gačanskog parka hrvatske memorije.

Milan Kranjčević, predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke, koja je bila nositelj i organizator kiparskih kolonija koje su izrodile umjetnički sadržaj spomenutog parka, osvrnuo se na sam razvoj ideje izrada skulptura za park, odnosno osmišljavanje sadržaja parka.

Manja Kostelac – Gomerčić govorila je nadahnuto o kulturološkom značenju Gačanskog parka hrvatske memorije, naznačavajući niz intelektualno zahvalnih tema koje ovaj park jednostavno nudi. Posebno je istakla uspješnu, a na izgled kontroverznu postavku, da se ovdje radi o pravoj pravcatoj knjizi u kamenu, naglašavajući svu kompleksnost samoga parka.

Biskup dr. Mile Bogović je u svom osvrtu u početku pojasnio neke dvojbe u svezi nastanka parka, odnosno uspješnoj realizaciji cijele ideje, posebno naglasivši onaj povijesni, ranosrednjovjekovni period kneza Borne, utemeljitelja hrvatske državnosti, i period Bašćanske ploče, a time i samostana sv. Mikule u Otočcu, dajući povijesni kontekst tih događanja, a koje su u Gačanskom parku već 'objašnjene' na prvih nekoliko skulptura.

Mora se kazati da je ugodno iznenadila brojnost publike koja je nazočila ovom predstavljanju. Pored vodećih ljudi Grada Otočca, u publici je bilo učenika Srednje škole Otočac, njihovih profesora, što je za svaku pohvalu, ali i svih drugih građana koji su iz prve ruke htjeli doznati nešto više o sadržaju koji je postavljen u samo središte njihova grada. Očito je da je Gačanski park hrvatske memorije možda i najveće kulturno događanje ove vrste u cijeloj Gackoj, naravno i u Otočcu, računajući taj period unatrag desetljećima.

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!