O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

I televizije se zanimaju za Zimsku školu hrvatskoga folklora

1/4
I televizije se zanimaju za Zimsku školu hrvatskoga folklora
I televizije se zanimaju za Zimsku školu hrvatskoga folkloraI televizije se zanimaju za Zimsku školu hrvatskoga folkloraI televizije se zanimaju za Zimsku školu hrvatskoga folkloraI televizije se zanimaju za Zimsku školu hrvatskoga folklora
Objavljeno: 09-01-2016

KOPRIVNICA – U interesu kulture hrvatskoga naroda ovaj portal ne štedi prostora ni volje da objavi sve što je vrijedno i sve što treba približiti čitateljstvu. Već smo u dva navrata pisali o Zimskoj školi hrvatskoga folklora, koja se ove godine održava u Koprivnici, a polaznici se detaljnije upoznaju s folklorom (glazbalima, pjesmom i plesom) panonske kulturne zone. Naime, kada je tradicijska kultura u pitanju, područje Hrvatske etnolozi dijele na tri kulturne zone: panonsku, dinarsku i jadransku.

I dok se u dvorani 'krvnički'radi, dok se svladavaju koraci plesa, dok se grla uštimavaju za pjevanje, dok se liječe žuljevi na tabanima, dok se liječe zajedi među nogama (da prostite), dok se piju i friška jaja protiv promuklosti (valjalo bi neke 'nevjerne Tome' poslati na ovakvu školu samo da promatraju i vide da to nije nikakav provod i razbibriga, već da se 'konjski' odrađuje posao), nađe se vremena da se napravi i pokoji izlet u okolicu ne bi li se polaznici folklora upoznali i s drugima kulturnim sadržajima Koprivničko-križevačke županije. Tako su jučer autobusima otišli preko Drave, u Golu, a tamo je svima poznata Galerija Ivana Večenaja, poznatoga naivnoga hrvatskog slikara. Naravno da se imalo što vidjeti i od kustosa doznati.

Da ova Zimska škola hrvatskoga folklora nije šala, da je mnogi ne doživljavaju samo tek tako, da ne šalju polaznike tek reda radi, svjedoči i nazočnost polaznika. Evo, zavirili smo na stranice Hrvatske matice iseljenika i vidjeli da iz Ličko-senjske županije sudjeluje samo 6 polaznika: četvero iz Korenice, jedno iz Široke Kule, dvoje iz Perušića i jedno iz Folklornog društva Otočac.

I upravo dok se uobličava ovaj tekst, u dvorani je trenutno čak 117 polaznika. Rade. To je samo dopodnevni dio programa, a nakon ručka i kratka odmora slijedi onaj popodnevni. A uvečer, uvečer se priređuju određene glazbene promocije kako bi se polaznici upoznali s već dobrano uhodanim i realiziranim panonskim folklorom.

Ne ćemo sebi umišljati ništa, no ovaj portal je jedan od rjeđih koji pomno prati Zimsku školu folklora. No, zainteresirale su se i televizija, snimala je TV Nova, snimala je i HTV, snimala je i TV Srce, a večeras u 19 uri HTV će snimati školu i imati izravni prijenos. Za organizatore škole i voditelje to je krajnje ugodno iznenađenje, inače tomu nije tako, folklor je njima bio inače 'zadnja rupa na svirali'. On je 'prognan' s Hrvatske televizije, ma tko što o tome kazao. Nešto se promijenilo, ili se mijenja. Ma što bilo da bilo, neka je. Vrijedno je popratiti ovako nešto, televizijski se prati mnogo toga perifernoga i nevrijednoga, folklor svakako nije u tim kategorijama. Ne bi smio biti.

M. Kranjčević

Foto: V. Dasović

Podijeli novost na društvenim mrežama!