O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Enver Ljubović - redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori

1/2
Enver Ljubović - redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori
Enver Ljubović - redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijasporiEnver Ljubović - redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori
Objavljeno: 07-01-2016

SENJ – Lijepa je to vijest za Senj, za samoga prof. Envera Ljubovića, ali i za cijelu Hrvatsku – Envera Ljubovića je HAZU/D (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori) primila u svoje članstvo u statusu redovnog člana, a time i u svojstvu hrvatskog akademika u dijaspori. Dogodilo se to 1. prosinca prošle godine u Baselu u Švicarskoj.

Premda Enver Ljubović nije nepoznata osoba u lokalnim okvirima i šire, valja kazati da je povjesničar i klasični filolog, da rođen je 2. siječnja 1950. godine u  Obrama kraj Kaknja u Bosni i Hercegovini.

Osnovnu i srednju školu završio je u rodnomu mjestu, u Zadru je završio Filozofski fakultet, grupu povijest i latinski jezik s pregledom rimske književnosti. Nakon završetka studija oko 19 godina je radio kao gimnazijski profesor povijesti i latinskoga jezika u Cazinu, a od tada je stalno zaposlen u Srednjoj školi dr. Antuna Barca u Crikvenici, gdje predaje povijest i latinski jezik u gimnazijskom programu. Nekoliko godina radio je kao vanjski suradnik u gimnazijama u Senju, Delnicama i u Otočcu.

Već dugi niz godina bavi se heraldikom, rodoslovljem i onomastikom. Jedan je od rijetkih povjesničara u nas koji se bavi heraldikom i rodoslovljem, pa je iz toga znanstvenog područja povijesnih znanosti do sada objavio jedanaest knjiga i obilje znanstvenih i stručnih članaka u različitima znanstvenim i stručnim časopisima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Mađarskoj i u Italiji.

Član je Hrvatskog društva klasičnih filologa te Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva u Zagrebu.

Dobitnik je Povelje Grada Senja za doprinos u prosvjeti, kulturi i znanosti.

Stalni je suradnik Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", i to u Hrvatskom biografskom leksikonu, u kojemu piše članke o hrvatskima plemićkim obiteljima.

Predsjednik je Senjskog književnog ognjišta, udruge koja promiče hrvatski jezik i kulturu te afirmira književno stvaralaštvo u Senju i drugim mjestima toga područja.

Enver Ljubović živi s obitelji u Senju.

Upravo zbog zasluga za razvoj povijesne znanosti u Hrvata primljen je kao redoviti član HAZU/D-a  postavši redoviti akademik HAZU/D-a.

Ovo je tek mali 'sujet' onoga što bi se o Enveru Ljuboviću moglo i moralo kazati.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!