O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Toliko mladosti na Zimskoj školi hrvatskoga folklora

1/5
Toliko mladosti na Zimskoj školi hrvatskoga folklora
Toliko mladosti na Zimskoj školi hrvatskoga folkloraToliko mladosti na Zimskoj školi hrvatskoga folkloraToliko mladosti na Zimskoj školi hrvatskoga folkloraToliko mladosti na Zimskoj školi hrvatskoga folkloraToliko mladosti na Zimskoj školi hrvatskoga folklora
Objavljeno: 06-01-2016

KOPRIVNICA – Kako smo već najavili, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika početkom siječnja započela je tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora u Koprivnici.

Zimske škole hrvatskog folklora se održavaju u različitim krajevima Hrvatske, ove godine je to Podravina, a sukladno tome je tema o folklornima plesovima, narodnima nošnjama, pjesmama i glazbalima hrvatskoga panonskog područja.

Kako na ovoj školi sudjeluje i voditeljica Folklornog društva Otočac Verica Dasović, uredno nas snabdijeva s aktualnim fotografijama. A sama škola nije puka zabava i odmaranje, to je učenje, to su naporne probe, ali kad je mladost u pitanju tu nema jadanja. Doista je na fotografijama lijepo vidjeti toliko mladih ljudi koji imaju želje i volje baviti se hrvatskom tradicijom kad je u pitanju pjesma i ples. Druge neke mlade ljude to vjerojatno nimalo ne zanima, to im je onako … nekako preživljeno, 'seljačko', zaostalo, ma fuj, dok je drugima to ipak nešto značajno i ponosito, vjerojatno je to i razlog zašto se time bave.

Zato je Zimska škola hrvatskog folklora nadasve vrijedna manifestacija u kojoj se širi spoznaja među mladima o svoj raskoši hrvatskoga folklora i prenosi bogata tradicija. Da ne padne u zaborav. Nota bene, neke razvijene europske zemlje su bile do kraja zapustile ovaj dio svoje tradicije, gotovo pa da je sve palo u zaborav, onda su se dosjetili da to nije dobro i krenule su iz početka oživljavati svoj folklor i tradiciju. Uvidjeli su da je to ipak nešto vrijedno i da bi trajnim gubitkom tog dijela življenja izgubili mnogo u klišejima globalizirana i sve više uniformirana svijeta. Barem po ovom pitanju Hrvatska je na visoku mjestu.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!