O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Zimska berba jabuka u Čoviću

1/3
Zimska berba jabuka u Čoviću
Zimska berba jabuka u Čoviću Zimska berba jabuka u Čoviću Zimska berba jabuka u Čoviću
Objavljeno: 04-01-2016

Mnogima je poznata zimska  ili bolje rečeno ledena berba grožđa,no manje je poznata zimska berba jabuka. Upravo ovih dana s prvim snijegom vrijedni domaćin Šime Matasić bolje poznat pod nadimkom Popil počeo je branjem svojih jabuka. Na upit o kakvoj sorti jabuka se radi nije htio odati tajnu,ali veli da je to jedino stablo takve vrste u Čoviću i dalje.Čemu služe te jabuke i u čemu je tajna domaćin Šima kako ga susjedi od milja zovu otvorio je srce i nastavio. Jabuke berem svake zime uz prvi snijeg.Jabuke sušim i spremam čaj ili kompot,a supruga Kata pridodaje da se i kolači peku od samo te jabuke. Posebno je naglasila da pri spremanju slastice netreba uopšte šećera jer su toliko slatke da im dodatak nije potreban.

Nevjerica me je natjerala da i osobno probam jabuke,i mogu potvrditi navode prijatelja Šime. Mojoj radoznalosti nije bilo kraja pa sam pokušao što detaljnije saznati tajnu "Šimine jabuke",pa sam pored ostalog doznao ali (u povjerenju) da je čaj od ovih jabuka nešto što nas muškarce posebno zanima,pa sam u šali 71-godišnjeg Šimu priupitao i o tim stvarima,no supruga Kate i to je čula,hitro se okrenula i namignula što je meni kao neupućenom bilo više nego potvrdno.

Rastajući se od domaćina čvrsto sam obećao da ću navratiti na čaj kad se jabuke ili kriške jabuka osuše, jer ako ništa drugo nego iz radoznalosti jer sam od domaćina šime stariji jednu godinu i čaj ili lijek kako ga Šime zove nije  za zapostaviti!

 

Tekst i slike:

Stipe Brajković Murta

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!