O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Visibabe cvjetaju kao lude

1/1
Visibabe cvjetaju kao lude
Visibabe cvjetaju kao lude
Objavljeno: 31-12-2015

OTOČAC – Da nije neko vrijeme kao što je 'nekada' bilo, da je toplo, da zime nema, da snijega nema, sve je to dobro poznato. Kada je u pitanju ciča zima, ili 'čvika', kako tomu kažu Gačani, nitko baš ni ne žali za takvima niskim temperaturama. Praktične je to naravi, 'prosta je noga', t. j. ne treba praviti prtine, troši se manje drva za grijanje, nema problema u prometu, sve je to ono što ljudima godi. Da se nađe kakva televizijska kamera pa da se pita nekoga 'na ulici' što misli o najavljenu snijegu baš na sam dan Nove godine, vjerojatno bi taj netko, svjestan trenutka 'globalne slave' kao iz topa ispalio 'edva mi to čekamo; nami je ružno bez sniga'; mi smo se pripravili, drv imamo, meso je već prosuvo, zelje u bačvi se skisalo, pa najde se i ka kap rakijice, ijh, ča nami zima more'; 'mi smo se navikli na čviku i visok snig', i takve fore. Ali to samo pred kamerama, jer snimatelji upravo i očekuju takav odgovor. Kupljeno – prodano, pa može na male ekrane.

Ovakvo relativno toplo vrijeme pogoduje i vegetaciji. Evo, ova sličica svjedoči, a dostavila nam je jedna naša vjerna čitateljica, da su procvale – visibabe. Sudeći po tom cvjetanju čovjek bi očekivao skori dolazak proljeća, ali vjerojatno tako biti ne će. Valja se prisjetiti stare narodne izreke, vezane za blagdan 'Svićnice', kada se kaže: „Majka Božja Kandelora: pol zime fora, za njon gre sveti Blaž: Gospe, to je laž!“. A Svijećnica (Kandelora) je blagdan početkom veljače, toliko da se zna koliko je zime još preostalo.

Uostalom bit će kako će biti. Sve naše pučke prognoze mogu pogoditi, ali mogu i omanuti. I da se prisjetimo, i u prošlosti je bilo godina kada je prosinac bio poprilično topli mjesec, ali je zato 'zavitnala' veljača.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!