O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Tko će smjeti (pre)voziti pokojnike?

1/1
Tko će smjeti (pre)voziti pokojnike?
Tko će smjeti (pre)voziti pokojnike?
Objavljeno: 29-12-2015

OTOČAC – Gradsko vijeće Grada Otočca na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici donijelo je odluku o raskidu Ugovora o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti prijevoza pokojnika na području Grada Otočca. Da se prisjetimo, na području Grada Otočca pet koncesionara je obavljalo tu djelatnost i to: Obrt Palma iz Otočca, Market d.o.o. iz Otočca, Marincel d.o.o. iz Kompolja, Ormi d.o.o iz Otočca i Zvonimir d.o.o. iz Otočca.

O čemu se radi? Ugovori o koncesiji su raskinuti s prijevoznicima pokojnika po sili zakona. Novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, koji je stupio na snagu 7. travnja ove godine, propisano je da koncesije za obavljanje prijevoza pokojnika, koje su u skladu s odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu dodijelila nadležna jedinica lokalne samouprave i Grada Zagreba, prestaju važiti danom stupanja na snagu zakona. Eto, to je razlog raskida ovih ugovora.

Ako je tomu tako, a jest, tko će ubuduće moći ili smjeti (pre)voziti pokojnike? Novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti „liberalizirao“ je ovaj prijevoz, pokojnike će moći prevoziti svatko onaj tko ima takvu djelatnost, odnosno onaj tko ima ispit o stručnoj osposobljenosti za obavljanje pogrebničke djelatnosti, a prijevoz pokojnika je od svih djelatnosti naveden na prvom mjestu popisa. Prevedeno, pokojnike će prevoziti onaj tko ponudi jeftiniju cijenu prijevoza. Barem nešto.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!