O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Predbožićni susret svećenika u biskupijskomu ordinarijatu

1/4
Predbožićni susret svećenika u biskupijskomu ordinarijatu
Predbožićni susret svećenika u biskupijskomu ordinarijatuPredbožićni susret svećenika u biskupijskomu ordinarijatuPredbožićni susret svećenika u biskupijskomu ordinarijatuPredbožićni susret svećenika u biskupijskomu ordinarijatu
Objavljeno: 18-12-2015

GOSPIĆ - U biskupskom ordinarijatu u Gospiću u ponedjeljak, 14. prosinca, održan je redoviti predbožićni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije. Radnom dijelu prethodila je molitva srednjega časa ter pokorničko bogoslužje u katedrali, koje je vodio fra Petar Grubišić TOR, nakon čega je bila prigoda za sakrament pomirenja.

U velikoj dvorani ordinarijata okupljene je svećenike, na čelu s biskupom dr. Milom Bogovićem, pozdravio generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić ter je kratkim uvodom u temu najavio predavača dr. Nikolu Vranješa, profesora pastoralne teologije u Rijeci. Dr. Vranješ je u svojemu izlaganju prikazao značenje pastoralnih naglasaka iz završnog izvješća nedavno održane Redovne sinode biskupa 2015.: Priprava za brak, Proslava ženidbe, Prve godine obiteljskog života, Formacija svećenika i drugih pastoralnih radnika, Prenošenje života - roditeljska odgovornost – vrijednost života u svim fazama, Posvojenje i udomljenje, Odgoj djece, Složene situacije, Praćenje u različitim situacijama, Razlučivanje i integracija, Obiteljska duhovnost, Obitelj subjekt pastorala, Dijalog s kulturama i institucijama, i Otvorenost poslanju.
U raspravi koja je slijedila nakon predavanja, posebno su istaknute neke konkretne pastoralne smjernice i teškoće glede pripreme mladenaca za vjenčanje odnosno zaručničkoga tečaja.

U drugom dijelu susreta slijedilo je najprije izvješće o programima Vijeća HBK za obitelj u 2016., koje iz iznio mons. Šporčić, pri čemu je posebno istaknuo nacionalni studijski dan za djelatnike u suradnike u pastoralu braka i obitelji (Osijek, 22.-23. travnja 2016.) s temom Očinstvo i majčinstvo – dva lika istog poslanja. Potom je ogulinski dekan preč. Robert Zubović iznio neka iskustva iz pastorala braka i obitelji u Ogulinu, sa statističkim podatcima o rastavama. Zatim su slijedile razne obavijesti. Najprije je biskup Bogović dao nekoliko uputa i konkretnih prijedloga glede Godine milosrđa u župama ter je objavio da su vlč. Nikola Turkalj, biskupijski ekonom, i vlč. Luka Blažević, ravnatelj biskupijskoga Caritasa, postali novi začasni kanonici. Potom je kancelar vlč. Marinko Nikolić najavio đakonsko ređenje bogoslova Mišela Grgurića u Korenici 19. prosinca, posvijestio važnost pravodobnog dostavljanja "parica" i župne statistike ter je izvijestio o biskupovoj božićnoj poruci. Zatim je don Anđelko Kaćunko iznio trenutno stanje glede organizacije biskupijskoga hodočašća u Poljsku sljedeće godine, istaknuvši da je trenutno oko 170 prijavljenih hodočasnika.

Susret je završio zajedničkom rukom u ordinarijatu, tijekom kojega je predsjednik Poslovnog odbora mons. Tomislav Rogić biskupu u ime svih svećenika uputio tradicionalnu božićnu čestitku, na koju je biskup uzvratio blagoslovom i radosnim božićnim pozdravom svećenicima i njihovim župljanima.

A. Kaćunko

Podijeli novost na društvenim mrežama!