O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Natura 2000 – čuvamo što je priroda stvarala stoljećima - NP Sjeverni Velebit

1/5
Natura 2000 – čuvamo što je priroda stvarala stoljećima - NP Sjeverni Velebit
Natura 2000 – čuvamo što je priroda stvarala stoljećima - NP Sjeverni VelebitNatura 2000 – čuvamo što je priroda stvarala stoljećima - NP Sjeverni VelebitNatura 2000 – čuvamo što je priroda stvarala stoljećima - NP Sjeverni VelebitNatura 2000 – čuvamo što je priroda stvarala stoljećima - NP Sjeverni VelebitNatura 2000 – čuvamo što je priroda stvarala stoljećima - NP Sjeverni Velebit
Objavljeno: 18-10-2015

KRASNO - Po očuvanoj prirodi Hrvatska je među najbogatijim zemljama Europe - Hrvatska je, može se kazati, nacionalni park Europe. Trećina njena teritorija je dio ekološke mreže Natura 2000. Pod nazivom Parkovi Hrvatske okupljeno je osam nacionalnih parova i 11 parkova prirode. Svaki je jedinstven, godišnje hrvatski parkovi privuku čak 2,7 milijuna posjetitelja.

Zato zaštićena područja treba čuvati, treba stvoriti mogućnosti za sve koji žive u okolici parkova kroz održivi razvoj, prvenstveno temeljen na zelenom turizmu, održivoj poljoprivredi i održivim uslugama. Preduvjet razvoja su ulaganja da bi se dodatno podigli razvojni potencijal parkova i omogućili povećanje broja posjetitelja, a da se ne ugroze njihovi temeljni fenomeni. U posljednje tri godine u posjetiteljsku infrastrukturu, izgradnju posjetiteljskih centara, uređenje šetnica, pristupa i drugih sadržaja, uloženo je preko 400 milijuna kuna. Trenutno su u pripremi projekti vrijedni preko pola milijarde kuna, a njih će se kandidirati na EU fondove. Kroz ovakve projekte stvaraju se zelena radna mjesta - u samim parkovima, ali i u cijelim regijama u kojima se oni nalaze – može se pročitati na #menivrijedno.

U ovu akciju se uključio, naravno, i Nacionalni park Sjeverni Velebit. U okviru nacionalne promotivne kampanje pod nazivom #menivrijedno, s ciljem osvješćivanja šire javnosti o važnosti zaštite okoliša i prirode, snimljen je i video ovog parka u kojem sudjeluje i čuvar prirode Mirko Vukušić.

#menivrijedno/M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!